|   | 
            
               
              
            Warunki termiczne w chowie świń
            Dr Leszek Mardarowicz   
             
               Ponad 80 % nakładów finansowych na produkcję wieprzowiny  stanowią koszty paszy. Dlatego też powinna być ona wykorzystywana bardzo  efektywnie. Produkcja zwierzęca to przetwarzanie energii zmagazynowanej  w paszy. W organizmie zwierząt domowych zachodzi proces biochemicznego  spalania pokarmu. Efektywność tego procesu zależy od temperatury w  jakiej proces ten zachodzi, czyli od temperatury ciała zwierząt. U  zwierząt stałocieplnych realizuje się to dzięki temu, że duża część  energii podawanej w paszy jest zamieniana w ciepło, a układ  termoregulacyjny dba o to aby dla tych skomplikowanych procesów  fizjologicznych optymalną temperaturę. Organizmy żywe gospodarują tą  energią bardzo rozważnie i dlatego też ciało zwierząt stałocieplnych  wcale nie ma wszędzie jednakowej temperatury. Najlepiej termostatowany  jest mózg, kierujący pracą całego organizmu i tzw. rdzeń ciała (klatka  piersiowa i jama brzuszna). W narządach zlokalizowanych w rdzeniu  zachodzą najważniejsze procesy biochemiczne mające na celu efektywne  wykorzystanie energii podanej w paszy. Pozostałe części ciała zwierząt, w  tym tkanka mięśniowa, w zależności od warunków termicznych mają różną  temperaturę, zazwyczaj zdecydowanie wyższą od temperatury otaczającego  powietrza.  
             
            W pomieszczeniach zamkniętych, w chowie alkieżowym, ciepło, które  oddają zwierzęta do otoczenia, głównie przez skórę i układ oddechowy,  musi również ogrzać budynek. W zależności od panujących warunków  termicznych w pomieszczeniu ilość ciepła oddawanego do otoczenia w  stosunku do energii odłożonej w ciele zwierząt jest różna. U trzody  chlewnej organizm nie odkłada więcej niż 40% dostarczonej mu w paszy  energii brutto. Gdy zwierzęciu jest zimno, oddawanie ciepła wzrasta,  kosztem odkładania energii, produkcyjności.  
             
            Zwierzę broni się przed nadmierną utratą ciepła poprzez włączanie  kolejnych reakcji termoregulacyjnych. Niektóre z nich jak ochłodzenie  powierzchni ciała i tkanek leżących poniżej jest szkodliwe z  ekonomicznego punktu widzenia. Wolniej zachodzą procesy biochemiczne i  tym samym przyrosty masy mięśniowej. Nadmiar energii odkładany jest  wewnętrz jam ciała w postaci tłuszczu. Proces odkładania tłuszczu jest  ok. 3 razy bardziej energochłonny w porównaniu do wzrostu chudej tkanki  mięśniowej co pogłębia jeszcze bardziej straty ekonomiczne. Ponadto  przebywanie w zimnych pomieszczeniach zmniejsza odporność zwierząt i  zwiększa się wówczas ryzyko powstania wielu schorzeń, głównie układu  oddechowego. Zwierzę, które w początkowym okresie życia przeszło chorobę  układu oddechowego, nawet o niewielkim natężeniu, nigdy nie osiągnie  takich przyrostów jak zdrowy osobnik. Podobnie dzieje się w przypadku  biegunki, gdy uszkodzone zostały kosmki jelitowe, które nie zregenerują  się w pełni do końca tuczu.  
             
            Ilość oddawanego ciepła z organizmu zależy od siły chłodzącej  powietrza. W pomieszczeniu zamkniętym kształtują ją następujące  parametry fizyczne mikroklimatu: temperatura powietrza, temperatura  otaczających przegród budowlanych i ich zdolność do odbijania  promieniowania podczerwonego (ściany, sufit), temperatura i rodzaj  posadzki, ruch powietrza i jego wilgotność. Dlatego też przy ocenie  warunków termicznych w pomieszczeniu należy brać pod uwagę nie tylko  temperaturę powietrza, ale i inne, wymienione tu elementy kształtujące  środowisko termiczne. Mogą one w zdecydowany sposób wpływać na ilość  oddawanego ciepła przez zwierzęta. Oddawanie ciepła odbywa się drogą  promieniowania, przewodzenia, unoszenia i parowania. Udział  poszczególnych dróg w ogólnej ilości oddawanego ciepła zależy od  poszczególnych parametrów kształtujących warunki termiczne w budynku.  
             
            Bioklimatczne ochładzanie i temperatura efektywna to wskażniki,  które sumarycznie oceniają warunki termiczne w pomieszczeniu dla  zwierząt. Ten drugi wskaźnik jest najczęściej obecnie używany w  piśmiennictwie. Temperatura efektywna (równoważna) to temperatura  izotermicznego środowiska, które ma taki sam efekt na ilość oddawanego  przez zwierzęta ciepła jak dane środowisko. Środowisko jest  izotermiczne, jeżeli temperatura powietrza jest równa temperaturze  radiacyjnej powierzchni i brak jest ruchu powietrza. Na podstawie badań  przeprowadzonych w komorach kalorymetrycznych ustalono, że temperatura  efektywna obniża się.  
              
            
                - 
                
o 0.5 °C na każdy 1 °C różnicy pomiędzy temperaturą powietrza a  temperaturą powierzchni przegród, 
                 
                - 
                
o 1.0 °C przy zwiększeniu szybkości ruchu powietrza, powyżej 0.15  m/s, o każde 0.05 m/s dla świń utrzymywanych pojedynczo i o każde 0.21  m/s przy utrzymywaniu grupowym, 
                 
                - 
                
o 8-10 °C gdy zwierzę narażone jest na zawilgocenie powierzchni  ciała w wyniku kondensacji pary wodnej lub mokrej posadzki. 
                 
                - 
                
Wprowadzenie ściółki słomianej to wzrost temperatury efektywnej o  7-8 °C 
                 
             
              
            Przykładowe obliczenie temperatury efektywnej w pomieszczeniu dla  świń utrzymywanych grupowo, w którym temperatura powietrza wynosiła 20 oC,  ruch powietrza 0.6 m/s i temperatura ścian 10 oC.
            
                
                    
                        | 20oC | 
                        - | 
                        [(0.6m/s-0.15  m/s)/0.21 m/s] | 
                        - | 
                        [(20oC-10oC)x0.5oC] | 
                        = | 
                        13oC | 
                     
                    
                        | temp. pow. | 
                          | 
                        wpływ  ruchu powietrza | 
                          | 
                        wpływ temp. ścian | 
                          | 
                        temp  efekt. | 
                     
                
             
             
             
            Tak więc w przedstawionych warunkach (temp. pow. - 20 °C, ruch  pow. 0.6 m/s, temp. ścian 10 °C) świnia odda do otoczenia tyle ciepła  ile oddałaby, gdyby temperatura powietrza i ścian wynosiła 13 oC i ruch  powietrza nie przekraczałby 0.15 m/s.  
             
            Oceniając warunki termiczne w pomieszczeniu zawsze należy robić  taką kalkulację, lub w miejscu przeznaczonym do leżenia stworzyć  zwierzętom środowisko zbliżone do izotermicznego. Warunki takie zapewnia  drewniana przegroda wokół legowiska i zadaszenie nad nim (izolowany  ekran z folią odblaskową lub zwykła rama z siatką na której znajduje się  gruba warstwa słomy). Świnie prawie 80 % czasu spędzają leżąc. Właśnie w  tym miejscu należy zapewnić im optymalne warunki termiczne, czyli  temperaturę efektywnie nie mniejszą niż temperatura dolna krytyczna.  
             
            Temperatura dolna krytyczna (TDK) jest najniższą efektywną  temperaturą strefy termoobojętnej poniżej której zwierzę musi zwiększyć  pobór energii dla utrzymania temperatury wewnętrznej ciała (rdzenia) na  poziomie fizjologicznym. Strefa termoobojętna jest to zakres efektywnej  temperatury środowiska pomiędzy wymienioną już TDK a temperaturą górną  krytyczną (TGK), powyżej której zwierze zmniejsza pobór energii dla  uniknięcia przegrzania. Dla wskazania strefy komfortu termicznego  dodatkowo wprowadzono jeszcze jeden termin - ewaporacyjna temperatura  krytyczna (ETK). Jest to efektywna temperatura środowiska powyżej której  znacząco wzrastają straty ciepła na drodze parowania, zwierze zieje,  poci się. Zakres pomiędzy TDK i ETK to strefa najmniejszego wysiłku  termoregulacyjnego w której można uzyskać najbardziej wydajną  energetycznie produkcję zwierzęcą. W strefie tej traty ciepła z  organizmu są w równowadze z minimalną jego produkcją.  
             
            Wartość TDK kalkulowana jest na podstawie parametrów  charakteryzujących zwierzę i sposób jego żywienia i utrzymania. Pod  uwagę brane są następujące cechy:  
              
            
                - masa ciała zwierzęcia,
 
                - grubość okrywy szerstnej i/lub podskórnej tkanki tłuszczowej,
 
                - wielkość dawki pokarmowej, wyrażonej jako wielokrotność  zapotrzebowania bytowego,
 
                - liczba zwierząt w grupie
 
                - rodzaj posadzki
 
                - ruch powietrza
 
             
             
            Matematyczny model dla obliczania TDK podał Bruce i Clark  (1979) i uwzględnił w mim większość z wyżej wymienionych parametrów.  
             
            Skoro tak wiele czynników wpływa na ustalenie TDK to  dokładnie można ją podać jedynie dla bardzo jednorodnej grupy świń, co w  warunkach praktycznych jest w zasadzie niemożliwe. Np. Mullan przytacza  dane o losze o masie 140 kg karmionej 1.5 razy zapotrzebowanie bytowe  (24 MJ energii strawnej/dzień). Jeśli utrzymywana w grupie, przy  minimalnym ruchu powietrza i na ściółce słomianej to TDK wynosi  dla niej 15oC, podczas gdy w przeciągu (0.6m/s) i na posadzce z betonu -  25 °C. Niekiedy nawet w obrębie jednego kojca mogą wystąpić tak różne  warunki dla poszczególnych loch w zależności od ich hierarchii w  stadzie. Tak więc przy tej samej temperaturze powietrza i w jednym kojcu  jedna locha przebywa w warunkach komfortu termicznego, drugiej  natomiast jest zimno. W innym doświadczeniu (Kempt i wsp. 1987)  wykazano, że odkładanie tłuszczu przez lochę podczas ciąży zmniejszyło  się o 50% (z 133 do 64 g/dzień) a białka o 20% (z 94 do 76 g/dzień) gdy  temperatura efektywna zmniejszona została z 21 do 15 °C, podczas gdy TDK  wynosiła 18 oC.  
             
            W przypadku świń rosnących (warchlaki, tuczniki) jest podobnie, w  poważnym piśmiennictwie nigdzie nie podaje się konkretnej TDK  bez uwzględnienia masy zwierząt, poziomu żywienia, liczby zwierząt w  grupie, szybkości ruchu powietrza i rodzaju posadzki.  
             
            Poniżej przedstawiono bardzo uproszczoną tabelę w której podano wartości  TDK dla niektórych grup technologicznych świń w zależności od  poziomu żywienia i wielkości grupy gdy utrzymywane na posadzce betonowej  z minimalnym ruchem powietrza.  
              
            
                
                    
                        | określenie  zwierząt | 
                        masa ciała 
                        kg | 
                        temperatura  dolna krytyczna przy różnym poziomie żywienia | 
                     
                    
                        | 1 x M | 
                        2 x M | 
                        3  x M | 
                     
                    
                        | noworodki | 
                        pojedynczo | 
                        2 | 
                        31 | 
                        29 | 
                        29 | 
                     
                    
                        | w grupie | 
                        2 | 
                        27 | 
                        24 | 
                        24 | 
                     
                    
                        | warchlaki | 
                        pojedynczo | 
                        20 | 
                        26 | 
                        21 | 
                        17 | 
                     
                    
                        | w grupie | 
                        20 | 
                        24 | 
                        19 | 
                        17 | 
                     
                    
                        | tuczniki  lekkie | 
                        pojedynczo | 
                        60 | 
                        24 | 
                        20 | 
                        16 | 
                     
                    
                        | w grupie | 
                        60 | 
                        23 | 
                        18 | 
                        13 | 
                     
                    
                        | tuczniki  ciężkie | 
                        pojedynczo | 
                        100 | 
                        23 | 
                        19 | 
                        14 | 
                     
                    
                        | w grupie | 
                        100 | 
                        22 | 
                        17 | 
                        12 | 
                     
                    
                        | lochy | 
                        chude | 
                        140 | 
                        25 | 
                        20 | 
                        14 | 
                     
                    
                        | otłuszczone | 
                        140 | 
                        23 | 
                        18 | 
                        12 | 
                     
                
             
            M - Ilość energii metabolicznej w paszy równa zapotrzebowaniu  bytowemu. 
             
            W warunkach produkcyjnych zwierzęta utrzymywane są grupowo. W grupie  przebywają zwierzęta o zróżnicowanej masie. Z uwagi na występowanie  hierarchii stadnej, pobieranie pokarmu przez poszczególne zwierzęta w  grupie nie jest jednakowe. Zwierzęta najsłabsze zajmują też najgorsze  miejsce w kojcu, często zimne. Dlatego też temperatura w pomieszczeniach  powinna być dostosowana do tych najbardziej poszkodowanych,  najmłodszych, najmniejszych, niedożywionych, zajmujących najgorsze  miejsce w kojcu.  
             
            W praktyce hodowlanej operuje się zazwyczaj terminem "temperatury  optymalne" zamiast TDK. Temperatury te zbliżone są zazwyczaj do  omawianych wcześniej temperatur dolnych krytycznych, a zawsze są w  granicach strefy termoobojętnej. Poniżej zestawiono takie temperatury.  Szczególnego potraktowania wymaga problem warunków termicznych we  wczesnym okresie życia świń. W kojcu porodowym istnieje konieczność  stworzenia dwóch stref klimatycznych dla lochy i nowonarodzonych, a  potem starszych prosiąt, lecz wciąż przebywających wspólnie z lochą.  
             
            Optymalna temperatura efektywna dla loch karmiących nie powinna  przekraczać 12-15oC, natomiast nowonarodzone prosięta powinny być  utrzymywane w temperaturze 32 - 36oC. Następnie wraz z rozwojem układu  termoregulacyjnego prosiąt temperatura może stopniowo być obniżana nawet  do 20 0C. W zasadzie już od 10-15 dnia życia prosiąt można zrezygnować z  dodatkowego ogrzewania, o ile gniazdo dla prosiąt będzie zbudowane  prawidłowo,  
             
            Powszechnie uważa się, że w chlewniach dla tuczu powinno zapewnić  się zwierzętom temperaturę w granicach od 14 - 21oC. Średnia dzienna  temperatura w zasadzie nie powinna przekraczać 30oC. Jeżeli temperatura  efektywna w pomieszczeniu dla tuczu spada poniejj TDK, zmniejszają się  dzienne przyrosty. Na podstawie licznych badań ustalono, że na każdy  stopień Celsjusza obniżenia temperatury efektywnej środowiska, poniżej  TDK, należy się liczyć ze spadkiem dziennych przyrostów o 13 - 19g.  Czyli, jeżeli temperatura będzie niższa o 10 Co niż optymalna, to  przyrosty dzienne będą niższe o 130 - 190g. Przy masowym chowie są to  znaczne ilości. Aby nie dopuścić do strat przyrostów masy ciała należy  zwiększać dawkę pokarmową wówczas, gdy temperatura otoczenia spada.  Obliczono, że przyrosty utrzymują się w normie jeśli, na każdy Co  poniżej temperatury dolnej krytycznej dodamy tucznikom 25 - 30g  wysokoenergetycznej paszy (3000 kcal Em/kg).  
             
            Zwierzęta dobrze żywione, utrzymywane na dobrze izolowanej  posadzce, w pomieszczeniu bez przeciągów będą przyrastały prawidłowo w  pierwszym okresie tuczu w temperaturach efektywnych ok. 13 - 14oC, a w  drugim, końcowym okresie tuczu nawet 10 - 11oC.  
             
            Należy jednak pamiętać, że w przypadku podłogi rusztowej  temperatura powinna być wyższa o 3 - 4 Co, a jeśli podłoga jest mokra  nawet więcej.  
             
            Przy stresie gorąca świnie ograniczają pobór paszy o ok. 40g  dziennie na każdy stopień powyżej temperatury, w której może wystąpić  stres (ok. 30oC). Przyrosty masy ciała obniżają się wówczas o 10 - 20  gramów na każdy Co powyżej tej temperatury.  
             
            Świnie dobrze tolerują cykliczne zmiany temperatury w ciągu doby.  Nawet wahania do 10 Co nie są szkodliwe, a nawet zwierzęta te preferują  chłód w porze nocnej.  
             
            Dawka pokarmowa dla lochy ciężarnej nie przekracza zazwyczaj 1.5  razy zapotrzebowania bytowego. Temperatura dolna krytyczna wynosi  wówczas ok. 20oC. Gdy temperatura spada do 5oC jej zapotrzebowanie  bytowe wzrasta o 50%. Uważa się, że 150 kilogramowa locha potrzebuje  dodatkowo ok. 50g paszy dziennie na każdy Co poniżej temperatury dolnej  krytycznej (ok. 20oC).  
             
            Nie wykazano ujemnego wpływu niskich temperatur na wydajność rozpłodową  knurów, lecz i w tym przypadku górne temperatury nie powinny przekraczać  29oC.  
             
            Jak już wspomniano wcześniej organizm zwierząt stałocieplnych poprzez  reakcje termoregulacyjne bardzo oszczędnie gospodaruje energią  dostarczoną w paszy o ile hodowca stworzy im ku temu odpowiednie  warunki.  
             
            Reakcje termoregulacyjne zwierząt podzielone zostały na 3  podstawowe grupy: fizyczne, chemiczne i behawioralne. Reakcje fizyczne  takie jak obniżenie temperatury powierzchni ciała poprzez zwężenie  naszyń krwionośnych oraz przegrupowanie ładunku energii termicznej w  obrębie organizmu, stroszenie włosów, pocenie się i ziajanie mają na  celu nie dopuszczenie do nadmiernych strat ciepła z organizmu. Są  efektywne w obrębie strefy temoobojętnej. Gdy te reakcje są nie  wystarczające włącza się grupa reakcji tzw. chemicznych, mających na  celu zwiększenie produkcji ciepła. Reakcje termoregulacji behawioralnej,  o których najczęściej zapominamy, należą do najważniejszych. Właśnie  dzięki nim większość przedstawicieli świata zwierzęcego, zwierzęta  zmiennocieplne, adaptują się do zmiennych warunków termicznych  środowiska głównie dzięki świadomemu wybieraniu takich miejsc, w których  osiągają temperaturę wewnętrzną ciała, w której są najbardziej aktywne.  
             
            Wyszukując środowisko o określonej temperaturze zwierzę może w  zacznym stopniu wpływać na swoją aktywność. W wielu przypadkach jest to  warunkiem przeżycia zwierząt.  
             
            Termoregulacja behawioralna jest więc pierwotną formą adaptacji  do środowiska termicznego. Zwierzęta stałocieplne wykształciły szereg  fizjologicznych mechanizmów termoregulacji, które w większym stopniu  uniezależniły je od warunków termicznych otoczenia. Pomimo to zachowanie  się zwierząt i świadome reakcje umożliwiające ograniczenie lub  wzmożenie strat ciepła mają wielkie znaczenie dla bilansu termicznego  organizmu.  
             
            Reakcje behawioralne podejmowane przez zwierzęta dla zachowania  zrównoważonego bilansu termicznego można podzielić na trzy grupy:  
              
            
                - 
                
reakcje, które zwierzę może podejmować pojedynczo 
                 
                - 
                
reakcje, przy których potrzebna jest współpraca z grupą 
                 
                - 
                
reakcje, dla których konieczne jest przemieszczenie się lub zdobycie  dodatkowych materiałów izolacyjnych. 
                 
             
             
             
            Nowoczesne systemy utrzymania zwierząt bardzo często ograniczają  reakcje behawioralne zwierząt, w tym również te związane z  termoregulacją. Zwierzęta pozbawia się kontaktu z innymi, pozbawia się  je wolności ograniczając do minimum ich przestrzeń życiową. W dodatku  przestrzeń ta jest zazwyczaj jednorodna i nie daje im się możliwości  wyboru.  
             
            Na szczęście wraca się obecnie do wykorzystania w praktyce  reakcji behawioralnych zwierząt domowych, a głównie świń, z uwagi na to,  że są to zwierzęta stadne, żyjące w grupach, a jednocześnie należące do  gniazdowników. Locha przed porodem, o ile ma ku temu warunki buduje  gniazdo w którym odbywa poród. Prosięta przebywają w gnieździe w czasie  snu i odpoczynku. W gnieździe jest ciepło i zwierzęta najbardziej  efektywnie wykorzystują oddawane przez siebie ciepło. Wzorem naturalnego  gniazda budowanego przez lochę człowiek stwarza sztuczne gniazda dla  prosiąt, dogrzewane promiennikami podczerwieni. Tylko nieliczne jednak w  pełni wykorzystują oddawaną przez zwierzęta energię.. Prawidłowo  zbudowane gniazdo dla prosiąt powinno być pod zadaszeniem zbudowanym z  płaszczyzny odbijającej promieniowanie podczerwone lub nawet ramki z  rozpiętą siatką na którą narzucona jest słoma. Tą niewielką przestrzeń  prosięta mogą opanować termicznie bez konieczności dogrzewania gniazda  już w kilkanaście dni po urodzeniu. Poza gniazdem, przy ssaniu lub  innych formach aktywności prosiąt temperatura powietrza, która jest  optymalna dla lochy (10-15oC ) jest dla nich zupełnie wystarczająca.  Ponadto chłód zmusza prosięta do dłuższego przebywania w gnieździe, z  dala od lochy. Ryzyko zagniecenia jest wówczas mniejsze.  
             
            Zadaszenia, pod którymi mogą odpoczywać świnie należy organizować  nie tylko dla prosiąt, lecz również dla pozostałych grup  technologicznych. 1 prosie produkuje ok 5-10 W nergii cieplnej, 20 kg  warchlak ok. 50 W, a 100 kg tucznik ponad 250 W. Energia ta nie jest do  pogardzenia i należy ją efektywnie wykorzystać organizując w obrębie  kojców miejsca do leżenia otoczone pełnymi przegrodami wykonanymi z  drewna i z zadaszeniem. Jest to tak zwana nisza ekologiczna. Umożliwia  to utworzenie w kojcu dwóch stref termicznych, cieplejszą do leżenia i  zimniejszą, dla aktywności ruchowych i spożywania pokarmów. Zalecane  temperatury efektywne środowiska powinny być zapewnione jedynie tam,  gdzie zwierzęta leżą. Ssanie jest dla prosiąt ciężką pracą w czasie  której produkowane są duże ilości ciepła, podobnie dla innych grup  technologicznych, w czasie pobierania pokarmu lub innych form aktywności  fizycznej.  
             
            W niniejszym opracowaniu wykazano, że środowisko termiczne w  pomieszczeniach dla świń powinno być kształtowane z wielką rozwagą.  Gestem nonszalancji jest marnowanie energii produkowanej przez zwierzęta  w procesie przemian fizjologicznych. Dla zapewnienia komfortu  termicznego dla zwierząt a jednocześnie oszczędnej energetycznie  produkcji zwierzęcej powinno się pójść na ściślejszą "współpracę" w tym  zakresie ze zwierzętami. Tego co one od nas oczekują to zróżnicowane pod  względem termicznym środowisko. Przy tej samej temperaturze powietrza  należy w kojcu dla świń stworzyć kilka stref termicznych różniących się  temperaturą efektywną. Takie podejście do chowu trzody chlewnej nie  tylko pozwoli nam na oszczędności energetyczne lecz również zapewni  zwierzętom lepszy komfort bytowania z ekologicznego punktu widzenia.  Zapewnienie zwierzętom godnych warunków chowu jest obecnie nakazem  chwili, również i z tego powodu, że nowe wydajne i z niską zawartością  tkanki tłuszczowej linie świń są zdecydowanie bardziej podatne na  wszelkie rodzenie czynników stresowych, w tym w pierwszym rzędzie natury  termicznej. 
              
              
             | 
              |